Występowanie
Kwas benzoesowy (E 210), jest jednym z najdawniej stosowanych konserwantów, w stanie naturalnym występuje w niektórych owocach jagodowych (żurawina, borówki).
Formy chemiczne
W przemyśle spożywczym najczęściej stosuje się jego dobrze rozpuszczalne w wodzie sole: benzoesan sodu (E 211), benzoesan potasu (E 212) i benzoesan wapnia (E 213).
Mechanizm działania
Kwas benzoesowy jest słabo rozpuszczalnym w wodzie bezzapachowym białym proszkiem. Dodatek kwasu benzoesowego hamuje rozwój drożdży i pleśni, mniej skuteczny jest wobec bakterii. Mechanizm działania kwasu benzoesowego polega na hamowaniu systemu enzymatycznego komórek drobnoustrojów.
Potencjalne zagrożenia
Toksyczność w stosunku do człowieka została stosunkowo dobrze poznana. W ustroju kwas benzoesowy wiązany jest szybko i wydalany z moczem w postaci kwasu hipurowego, a częściowo w postaci wolnej.
Wyraźne objawy zatrucia takie jak wymioty i bóle głowy, obserwowane są jedynie po spożyciu bardzo wysokich dawek. Kwas benzoesowy wywołuje uczucie drapania w gardle, podrażnia nabłonek dróg oddechowych, zakwasza organizm.
U niektórych ludzi, zwłaszcza alergików i chorych na astmę może wywołać reakcje uczuleniowe, a u osób wrażliwych na aspirynę – zaburzenia w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego. W badaniach toksyczności przewlekłej na zwierzętach nie stwierdzono wpływu na wzrost, płodność i śmiertelność zwierząt.
Zastosowanie w przemyśle
Kwas benzoesowy i jego sole najczęściej stosowane są do utrwalania sosów warzywnych, marynat, sałatek owocowych i warzywnych, napojów i soków owocowych, dżemów, galaretek i marmolad.
Inne formy
Estry kwasu p-hydroksybenzoesowego (nipaginy): ester etylowy E 214, ester propylowy E 216, ester metylowy E 218 oraz ich sole sodowe E 215, E 217, E 219
===================
Grupa: Konserwant
Funkcja: Substancja konserwująca
Toksyczność: może wywoływać alergie
Cześć! Nazywam się Marek Gawroński i jestem kucharzem z 10 letnim doświadczeniem. Gotowałem w najlepszych restauracjach w Europie, a między innymi w Nomie, która regularnie uzyskuje gwiazdki Michelin. Witajcie na moim blogu!