Prosty sposób na wzmocnienie zdrowia – dlaczego warto pić sok z buraków?
Troska o zdrowie to postawienie na wartościową i zbilansowaną dietę, w której nie brakuje składników odżywczych, witamin i minerałów. Jej doskonałym uzupełnieniem są naturalne soki owocowe i warzywne, które można z powodzeniem potraktować jako “małe co nieco” między posiłkami, a nawet podwieczorek lub drugie śniadanie. Jedną z propozycji, która zasługuje na szczególne wyróżnienie jest sok z buraków czerwonych, w którym drzemie ogromny potencjał. Dlaczego? Sprawdź!
Sok z buraków – jak powstaje?
Sok z czerwonego buraka tłoczony jest bezpośrednio ze świeżych warzyw. Jeśli chcesz przygotować go samodzielnie, nic prostszego! Wystarczy, że dokładnie umyjesz i obierzesz buraki, a następnie wrzucisz je do wyciskarki. Najlepiej sprawdzi się ta wolnoobrotowa. Powód? Pozwala wydobyć z buraka wszystko to, co najcenniejsze – i to do ostatniej kropli. Możesz też lekko zmienić smak soku, jeśli dodasz do niego jabłko lub marchewkę, które nadadzą mu naturalnej słodyczy. Sięgnij również po gotowe soki buraczane, ale pamiętaj, aby dokładnie prześledzić ich skład! Powinien być w 100 proc. naturalny, bez zbędnych dodatków i konserwantów.

Wartości odżywcze buraka doceniały już nasze babcie i prababcie. Picie z niego soku polecane jest zwłaszcza przy spadkach wydolności organizmu, w okresach osłabionej odporności, aby wspierać wytrzymałość, poprawiać krążenie i jakość krwi. W jego składzie znajdziesz pełnowartościowe białko, błonnik, kwasy organiczne takie jak jabłkowy, cytrynowy, winny i szczawiowy, a także polifenole, karotenoidy i betaninę. To także bogactwo witamin A, C, E oraz K, dużych ilości kwasu foliowego, żelaza, potasu, magnezu, fosforu i wapnia.
Musisz jednak pamiętać, że sok z buraka zawiera szczawiany, dlatego osoby z kamicą nerkową powinny na niego uważać. W takim przypadku znacznie bezpieczniejszy będzie zakwas z buraków. Naturalny proces fermentacji neutralizuje bowiem szczawiany, dzięki czemu możesz skorzystać z jego dobrodziejstwa nawet wówczas, gdy masz problemy z nerkami.
[obraz_1]
Prozdrowotne właściwości soku z buraków – dlaczego warto go pić?
Sok z buraków czerwonych od pokoleń doceniany jest za swoje właściwości lecznicze i profilaktyczne. Jeśli stawiasz na naturalne sposoby dbania o zdrowie, koniecznie rozważ włączenie go do swojej diety. Powód?
To naturalne źródło błonnika, który poprawia trawienie, a także witamin i minerałów, takich jak witamina C, żelazo, magnez czy potas. Dzięki temu sok z buraka wspiera odporność, pomaga zadbać o dobre samopoczucie i chroni serce. Regularne picie buraczanego soku ponadto obniża ciśnienie, reguluje poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Do tego jest niskokaloryczny i lekkostrawny, dlatego też świetnie sprawdzi się, jeśli dbasz o sylwetkę.
Po sok z buraka warto sięgnąć także po to, aby spowolnić procesy starzenia. Wszystko za sprawą przeciwutleniaczy, której głównym przedstawicielem jest betanina, której burak zawdzięcza swój intensywny kolor. Antyoksydanty działają przeciwzapalnie i neutralizują wolne rodniki, co sprawia, że Twój organizm wolniej się starzeje.
Jeśli zmagasz się ze zgagą lub nadkwaśnością, picie soku z buraka może pomóc Ci w przywróceniu prawidłowego pH żołądka. Dla serca szczególnie ważna jest natomiast obecność w jego składzie potasu i to w bardzo pokaźnych ilościach. Co więcej – sok z buraka to także cenne źródło kwasu foliowego, czyli witaminy B9, który wspiera pamięć, koncentrację i pomaga w walce ze zmęczeniem.
Kiedy chcesz wzmocnić odporność, sięgaj po buraki jako naturalne źródło witaminy C i żelaza. Jeśli zależy Ci na dobrym trawieniu i sprawnym metabolizmie, obecny w soku błonnik pomoże Ci w regulacji procesów jelitowych i w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Nie bez powodu sok z buraka poleca się także osobom odchudzającym się oraz sportowcom – regularne sięganie po niego może pomóc Ci poprawić wydolność organizmu i zwiększyć wytrzymałość podczas wysiłku.
Zakwas buraczany – znakomita alternatywa dla soku z buraków
Buraki czerwone to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych, witamin i soli mineralnych, dlatego też wyciśnięty z nich sok to niejedyny produkt, który pomoże Ci przemycić je do swojej codziennej diety.
Zwróć uwagę również na zakwas z buraków. To nic innego jak fermentowany napój, który powstaje z wywaru z ugotowanych buraków. Podczas kilku dni fermentacji naturalne drożdże przekształcają cukry w kwas mlekowy. Efekt? Napój nabiera charakterystycznej ciemnoczerwonej barwy i lekko kwaskowatego smaku. Jest ceniony w wielu krajach za swoje dobroczynne działanie, czemu trudno się dziwić. Dostarcza Ci witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
Warto po niego sięgać z wielu powodów. Jednym z nich jest to, że proces fermentacji nie tylko zachowuje cenne składniki odżywcze, ale też obniża zawartość cukru i zamienia sok z buraka w naturalny probiotyk. Dzięki temu wspierasz swój mikrobiom, poprawiasz trawienie i wzmacniasz odporność. Zakwas jest też polecany przy anemii – zawiera dobrze przyswajalne żelazo.
Włączenie zakwasu buraczanego do swojego codziennego menu to prosty przepis na dostarczenie swojemu organizmowi witamin z grupy B, a także A, C, E i K. Co ciekawe, ilość witaminy C i kwasu foliowego niemal podwaja się w trakcie fermentacji. Popijanie naturalnego zakwasu pomoże Ci przyjąć ich znacznie więcej niż za sprawą surowych buraków. Ponadto przy okazji uzupełniasz poziom wapnia, magnezu i potasu, a także betaniny – silnego przeciwutleniacza, który m.in. reguluje ciśnienie, wspiera układ krwionośny, obniża cholesterol i zwiększa wchłanianie żelaza.
Jeśli szukasz naturalnego wsparcia w walce z infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi czy grzybiczymi, chcesz obniżyć cholesterol, wzmocnić odporność bądź też oczyścić organizm z kwasu moczowego, zakwas z buraka sprawdzi się znakomicie. To napój o wielokierunkowym działaniu, który pomoże Ci zadbać o zdrowie na wielu poziomach.




