Jak przygotować aromatyczną kawę jak z kawiarni?

Pyszna, pachnąca kawa – czarna albo z mleczną pianką. Poranne marzenie wszystkich tych, którzy potrzebują dawki energii, by skutecznie rozpocząć dzień. Podpowiadamy, jak w zaciszu domowym zrobić kawę, która nie będzie odbiegać od tej z kawiarni!

Czy da się przygotować w domu kawę jak z kawiarni?

Odpowiedź jest prosta – jak najbardziej. Współcześnie rynek oferuje mnóstwo rozwiązań, na dodatek na każdą kieszeń, wobec czego z powodzeniem znajdziesz dla siebie odpowiednie akcesoria. Nie musisz, na przykład, mieć drogiego ekspresu, by zrobić przepyszną latte – wystarczy zaparzacz i spieniacz do mleka elektryczny albo inne przydatne akcesorium.

Samodzielne przygotowywanie kawy to duża oszczędność – w kawiarni za wymyślną wersję napoju musisz zapłacić minimum kilkanaście złotych. W domu poniesiesz dużo mniejszy koszt – za moment dowiesz się, jak dokładnie przyrządzić doskonałą kawę we własnym zakresie.

Techniki parzenia kawy w domu

Pierwszą i w zasadzie najbardziej efektywną metodą parzenia jest ekspres ciśnieniowy lub kolbowy. Umożliwia przygotowanie wielu rodzajów kawy, w tym espresso, crema, latte i wiele innych. Wadą ekspresów jest niewątpliwie ich dość wysoka cena i fakt, że musisz wydysponować w kuchni miejsce na to, by taki ekspres mógł stać na wierzchu.

Wśród alternatywnych technik szalenie popularne są miniaturowe zaparzacze, takie jak Chemex czy AeroPress, których rozsądna cena sprawia, że fani kawy chętnie kupują takie akcesoria. Smak odpowiednio przygotowanej kawy nie odbiega od tej z ekspresu, należy jednak poświęcić nieco czasu na to, by przyszykować taki napój i poznać możliwości takich akcesoriów.

Na domowe warunki sprawdzi się także klasyczna kawiarka, której metoda działania jest prosta – czajniczek stawiamy na gaz lub płytę indukcyjną i gotujemy w niej wodę wraz z kawą umieszczoną w specjalnej strefie. To jedno z bardziej ekonomicznych rozwiązań w temacie samodzielnego parzenia kawy.

CZYTAJ  Dieta 1200 kcal – jadłospis i zasady dla efektywnego odchudzania

Inną metodą jest użycie młynka, by wydobyć z całych ziaren pełnię aromatu, a następnie zalanie zmielonej kawy wrzątkiem przez klasyczne, papierowe filtry. Taka kawa smakuje lepiej, niż rozpuszczalna albo mielona zalewana bezpośrednio wodą, jednak dla lepszego efektu warto zwrócić uwagę na bardziej nowoczesne rozwiązania.

Elektryczny spieniacz do mleka pozwoli Ci zaś w kilka sekund stworzyć gęstą, mleczną piankę, co doskonale zastąpi wbudowany spieniacz stosowany w klasycznym ekspresie.

Wybierz odpowiednie ziarna!

Tak naprawdę podstawą smacznego napoju jest wybór odpowiednich ziaren. Najlepiej smakują te świeżo palone, wobec czego warto wybrać kawę z lokalnej palarni, gdzie ziarna przygotowuje się na bieżąco.

Przetestuj różne blendy, czyli mieszanki – arabica i robusta w proporcjach 50-50 albo oba te gatunki osobne – wszystko zależy od Twojego gustu!

Na koniec – przechowywanie kawy. Trzymaj ziarna szczelnie zamknięte, na przykład w słoiku, aby zapobiec ich wietrzeniu i uciekaniu aromatu. Życzymy miłego tworzenia zestawu domowego baristy!

Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *