Jak urozmaicić domowe menu, by jeść to, co zdrowe i to, co naprawdę smakuje wszystkim członkom rodziny? Z pomocą przychodzą pasty z orzechów. Te kremowe przysmaki z orzechów włoskich, migdałów czy pistacji przypadną do gustu najmłodszym i dorosłym. Zapomnij o słoikach pełnych cukru i sztucznych dodatków. Dowiedz się więcej o naturalnych pastach orzechowych, które udowadniają, że można jeść smaczne i jednocześnie zdrowe przekąski, śniadanie czy desery.
Bo na kanapkach powinno znajdować się samo zdrowie
W łyżeczce pasty orzechowej znajduje się cenna dla organizmu dawka białka, zdrowych tłuszczów i minerałów. To samo zdrowie, które możesz rozsmarować na pieczywie i zjeść ze smakiem. Naturalna pasta z nerkowca, migdałów, orzeszków arachidowych czy pistacji zawiera:
- białko roślinne – zapewniające na dłużej uczucie sytości,
- jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe – wspierają one funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i obniżenie poziomu cholesterolu we krwi;
- magnez – wspomagający m.in. funkcje układu nerwowego,
- witaminy z grupy B – biorą udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów,
- błonnik – pomagający regulować pracę jelit [1], [2].
Naturalne pasty orzechowe nie zawierają cukru, syropu glukozowo-fruktozowego czy utwardzonych tłuszczów. W ich składzie znajdziesz tylko zmielone orzechy – i nic więcej. To ogromna różnica w porównaniu z popularnymi kremami, które często składają się nawet w ponad 50% z cukru.
Bo są pyszne – chociaż nie zawierają cukru
Zdrowa żywność jest mdła i niesmaczna? Takie opinie można włożyć między bajki. Pasty orzechowe udowadniają, że zdrowe przekąski są naprawdę pyszne!
Orzechy mają intensywny i bogaty smak. Produkowane z nich kremy i pasty zmieniają zwykłą kromkę chleba w przepyszną przekąskę. Uwielbiają je dzieci i dorośli, którzy mogą wybierać z różnych, orzechowych produktów. Pasty powstają z migdałów i orzechów włoskich, z orzechów arachidowych, pistacji i nerkowców. Różnią się od siebie smakiem, wyglądem i konsystencją. Każdy znajdzie wśród nich coś pysznego dla siebie!
Bo inspirują kulinarnie – można wykorzystywać je w kuchni na dziesiątki sposobów
Pasta orzechowa słusznie kojarzy się ze smaczną, pożywną kanapką. Jednak wystarczy odrobina kulinarnej wyobraźni, aby za pomocą kremu z orzechów podkręcić smak innych, codziennie jedzonych posiłków.
Możesz dodać łyżkę pasty migdałowej do porannej owsianki albo zmiksować ją z bananem i jogurtem na pyszne smoothie. Posmaruj naleśniki pastą z orzechów laskowych zamiast dżemu, a unikniesz zjedzenia solidnej dawki cukru.
Przyrządzaj desery i przekąski, które będziesz jeść i serwować całej rodzinie bez wyrzutów sumienia. Posmaruj wafle pastą pistacjową – w takiej postaci staną się one hitem Twoich dzieci! Upiecz ciasteczka owsiane z pastą migdałową zamiast masła. Natomiast latem przygotuj domowe lody bananowe z dodatkiem pasty orzechowej.
Nie sięgaj po kolejny słoik kremu czekoladowo-orzechowego pełnego cukru. Wybierz zdrowszy i pyszny zamiennik tego produktu – pastę z orzechów. Zwróć jednak uwagę na jej skład. Powinny znajdować się w niej wyłącznie same orzechy.
[1] Z. Goluch, G.Haraf, S. Lis, Znaczenie orzechów w diecie człowieka, w: NAUKI INŻYNIERSKIE I TECHNOLOGIE 4(35) . 2019
[2] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/200879,orzechy-korzysci-dla-zdrowia-skladniki-mineralne.




