Pasty z orzechów – dlaczego warto włączyć je do diety?

Pasty z orzechów – dlaczego warto włączyć je do diety?

Jak urozmaicić domowe menu, by jeść to, co zdrowe i to, co naprawdę smakuje wszystkim członkom rodziny? Z pomocą przychodzą pasty z orzechów. Te kremowe przysmaki z orzechów włoskich, migdałów czy pistacji przypadną do gustu najmłodszym i dorosłym. Zapomnij o słoikach pełnych cukru i sztucznych dodatków. Dowiedz się więcej o naturalnych pastach orzechowych, które udowadniają, że można jeść smaczne i jednocześnie zdrowe przekąski, śniadanie czy desery.

Bo na kanapkach powinno znajdować się samo zdrowie

W łyżeczce pasty orzechowej znajduje się cenna dla organizmu dawka białka, zdrowych tłuszczów i minerałów. To samo zdrowie, które możesz rozsmarować na pieczywie i zjeść ze smakiem. Naturalna pasta z nerkowca, migdałów, orzeszków arachidowych czy pistacji zawiera:

  • białko roślinne – zapewniające na dłużej uczucie sytości,
  • jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe – wspierają one funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i obniżenie poziomu cholesterolu we krwi;
  • magnez – wspomagający m.in. funkcje układu nerwowego,
  • witaminy z grupy B – biorą udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów,
  • błonnik – pomagający regulować pracę jelit [1], [2].

Naturalne pasty orzechowe nie zawierają cukru, syropu glukozowo-fruktozowego czy utwardzonych tłuszczów. W ich składzie znajdziesz tylko zmielone orzechy – i nic więcej. To ogromna różnica w porównaniu z popularnymi kremami, które często składają się nawet w ponad 50% z cukru.

Bo są pyszne – chociaż nie zawierają cukru

Zdrowa żywność jest mdła i niesmaczna? Takie opinie można włożyć między bajki. Pasty orzechowe udowadniają, że zdrowe przekąski są naprawdę pyszne!

Orzechy mają intensywny i bogaty smak. Produkowane z nich kremy i pasty zmieniają zwykłą kromkę chleba w przepyszną przekąskę. Uwielbiają je dzieci i dorośli, którzy mogą wybierać z różnych, orzechowych produktów. Pasty powstają z migdałów i orzechów włoskich, z orzechów arachidowych, pistacji i nerkowców. Różnią się od siebie smakiem, wyglądem i konsystencją. Każdy znajdzie wśród nich coś pysznego dla siebie!

Bo inspirują kulinarnie – można wykorzystywać je w kuchni na dziesiątki sposobów

Pasta orzechowa słusznie kojarzy się ze smaczną, pożywną kanapką. Jednak wystarczy odrobina kulinarnej wyobraźni, aby za pomocą kremu z orzechów podkręcić smak innych, codziennie jedzonych posiłków.

Możesz dodać łyżkę pasty migdałowej do porannej owsianki albo zmiksować ją z bananem i jogurtem na pyszne smoothie. Posmaruj naleśniki pastą z orzechów laskowych zamiast dżemu, a unikniesz zjedzenia solidnej dawki cukru.

Przyrządzaj desery i przekąski, które będziesz jeść i serwować całej rodzinie bez wyrzutów sumienia. Posmaruj wafle pastą pistacjową – w takiej postaci staną się one hitem Twoich dzieci! Upiecz ciasteczka owsiane z pastą migdałową zamiast masła. Natomiast latem przygotuj domowe lody bananowe z dodatkiem pasty orzechowej.

Nie sięgaj po kolejny słoik kremu czekoladowo-orzechowego pełnego cukru. Wybierz zdrowszy i pyszny zamiennik tego produktu – pastę z orzechów. Zwróć jednak uwagę na jej skład. Powinny znajdować się w niej wyłącznie same orzechy.

[1] Z. Goluch, G.Haraf, S. Lis, Znaczenie orzechów w diecie człowieka, w: NAUKI INŻYNIERSKIE I TECHNOLOGIE 4(35) . 2019

[2] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/200879,orzechy-korzysci-dla-zdrowia-skladniki-mineralne.

Marek Gawroński

Cześć! Nazywam się Marek Gawroński i jestem kucharzem z 10 letnim doświadczeniem. Gotowałem w najlepszych restauracjach w Europie, a między innymi w Nomie, która regularnie uzyskuje gwiazdki Michelin. Witajcie na moim blogu!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *