W świecie, w którym tempo życia nieustannie przyspiesza, coraz częściej szukamy wytchnienia w prostych przyjemnościach. Jedną z nich jest powrót do tradycyjnych, nieskomplikowanych smaków, które pamiętamy z dzieciństwa. Kto z nas nie wspomina z sentymentem smaku serka kremowego? Powrót do prostoty może okazać się długotrwałą tendencją w naszym życiu, nie zaś przelotną modą, a co ważne — także inwestycją w zdrowie i wygodę.
Powrót do prostoty. Czy to tylko przelotna moda?
Moda na prostotę objawia się na wielu płaszczyznach naszego życia. Najczęściej spotykamy ją w projektowaniu modnych wnętrz, które stawiają na minimalizm. Coraz bardziej popularne są również sposoby życia, w których usuwamy zbędne rzeczy z naszych mieszkań, a przy okazji sami staramy się nieco zwolnić w natłoku otaczających nas bodźców.
Tymczasem prostota może zagościć także na naszym talerzu. Kanapki, tosty, dipy, pasty, farsze mogą z powodzeniem powrócić do naszego menu. A przy okazji możemy postawić na zdrowie, wygodę i radość przyrządzania codziennych potraw.
Niepozorny bohater codziennej kuchni
Jednym z produktów, które idealnie wpisują się w trend powrotu do prostych smaków, jest serek kremowy. Od wielu lat gości on na polskich stołach. Wielu z nas nie wyobraża sobie zresztą poranka bez tego składnika. Może on służyć jako smarowidło do pieczywa, ale nie tylko. Możemy go śmiało wykorzystywać jako bazę dla licznych dań. Zarówno słodkich, jak i wytrawnych.
Smak uniwersalnego serka zależy w dużej mierze od producenta. Kupując produkt tego typu, warto zwrócić uwagę na skład. To ważne, zwłaszcza gdy chcemy postawić na zdrową kuchnię. Świeża śmietanka, odtłuszczone mleko, bez dodatków i konserwantów. Postawmy na naturalny i autentyczny smak.
Serek kremowy w tradycyjnych i nowoczesnych przepisach
Uniwersalność kremowego serka potwierdzają jego liczne zastosowania w popularnych przepisach. To przede wszystkim szybki dodatek do śniadania. Doskonała propozycja dla tych, którzy nie mogą pozwolić sobie na spędzenie zbyt wiele czasu w kuchni o tej porze dnia. Smarujemy serkiem świeże pieczywo. Dodajemy ulubione warzywa. Gotowe!
To nie koniec możliwości. Możemy śmiało pokusić się o przygotowanie różnego rodzaju past kanapkowych, lekkich dipów do warzyw czy lekkich sosów do naleśników bądź makaronów. A teraz przejdźmy do deseru. Serek kremowy nierzadko służy jako doskonała baza do serników na zimno z dodatkiem sezonowych owoców.
Ponadto kremowe zupy, rolady drobiowe czy różnego rodzaju tarty, a może farsz do pieczarek? Możliwości jest naprawdę sporo. Jednak szczególnym atutem kremowego serka jest wyjątkowa prostota i łatwość przygotowania w warunkach domowych. Idealnie wpasuje się w poranny tryb osób zabieganych, które, jak same mówią, mają mnóstwo rzeczy na głowie.
Postaw na naturalny skład i wartości odżywcze
Zdrowy minimalizm przejawia się także w doborze naturalnych składników. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Coraz więcej z nas już teraz dokładnie wczytuje się w składy produktów, stawiając na naturalne smaki pozbawione chemii. Tak się składa, że nietrudno znaleźć dziś także kremowy serek na bazie naturalnych składników odżywczych — np. śmietanki, mleka odtłuszczonego, soli i kultur bakterii kwasu mlekowego.
Co jeszcze ważne? Przede wszystkim obecność (a właściwie jej brak), gdy chodzi o konserwanty oraz sztuczne dodatki. Serek dostarcza białka, niezbędnych tłuszczów i niewielkiej ilości węglowodanów. To składa się na szybki, zbilansowany i sycący posiłek, który będzie odpowiedni zarówno dla osób dorosłych, jak i dzieci. Serek kremowy to nie tylko pomysł na szybkie śniadanie. Może okazać się także świetną przekąską w ciągu dnia.
Jak wrócić do prostych rozwiązań na co dzień
Pozwólmy, aby powrót do kulinarnej prostoty nie był tylko przejawem nostalgii. Niech będzie to także świadomy wybór i przejaw nowoczesnego myślenia o zdrowym i bezpiecznym żywieniu. Tak oto wpiszemy się w panujący dookoła trend, a jednocześnie zapewnimy sobie i bliskim podstawowych wartości, które wspomogą nas w codziennym zabieganiu.




